Celje.info | Drugi svet                       Dodaj med priljubljeneDodaj Kozjansko.info med priljubljene       Nastavi za domačo stranNastavi Kozjansko.info za domačo stran

07:51 - 14. januar 2011
natisniE-pošta
Žalostna zgodba o psu Joju s srečnim koncem

 

Na enem od najpriljubljenejših socialnih omrežij je pred dnevi zaokrožila zgodba, ki vam jo predstavljamo na tem mestu. Konec novembra je namreč nekdo v okolici Majšperka zavrgel približno pol leta starega psa, podobnega bernardincu, ki je bil prepeljan v živalsko zavetišče Zonzani v Jarmovec pri Darmljah, kjer so mu nadeli ime Jojo. 

Kuža je bil od vsega začetka zelo prijazen in potrpežljiv, kljub temu, da je imel svoje levo oko »bolno«. Ko je bila njegova slika objavljena na spletnih straneh zavetišča, se je odzvalo veliko sočutnih ljudi, ki so mu bili pripravljeni pomagati. Pregledal ga je veterinar Matej Zupanc in v dogovoru z vodjo zavetišča Zonzani Tatjano Lenko je bilo ugotovljeno, da bi bilo Joja treba čimprej operirati. Za operativni poseg je bilo treba zbrati sredstva, na srečo pa se je našel donator, ki je želel ostati anonimen in je plačal stroške operacije očesa.

Tako je bil Jojo pred tednom dni v Veterinarski bolnici Šentjur operiran, izvedli pa so tudi kastracijo. Direktor VBŠ Matej Zupanc, dr. vet. med., je opisal za kakšno bolezen gre in kakšen operativen poseg je bil opravljen pri psičku: »Pri psičku je verjetno šlo za kongenitalni glavkom. Beločnica je pri mladiču lahko precej elastična. Tipično je, da intraokularni pritisk navadno ni visok, vendar pa se oko hitro veča. Ko se oko ne bi moglo več širiti, pa bi verjetno postalo izrazito boleče. Zaradi nenormalne velikosti (moteno zapiranje vek) in izpostavljenosti zunanjim vplivom (umazanija, veter, izsušitev), se pogostokrat pojavlja vnetje in pa ulkus ali razjeda, ki lahko privede do perforacije očesa. Glavkom (zelena mrena) je poškodba na celicah očesnega živca, katero najpogosteje povzroči povišan pritisk oz. tlak v očeh. Pojavi se neboleče in najpogosteje neopazno. Naraščajoča omejitev vida se zazna šele takrat, ko je bolezen že močno napredovala. Glavkom je nepopravljiv. Pravočasno odkritje, ter dolgoročno zdravljenje s kapljicami za zniževanje očesnega tlaka, ter morebitna operacija lahko ohranijo vid. Zdravljenje torej lahko zaustavi ali upočasni razvoj. V večini primerov prevladujejo glavkomi zaradi povišanega očesnega pritiska. Oči so individualne. Tako, kot se spreminja njuna velikost se spreminja tudi pritisk očesa. Pri zgodnjem odkritju same bolezni se lahko za zdravljenje uporabljajo kapljice, tablete in injekcije. Glavkom je bolezen, ki je zaenkrat še nepopravljiva! Pri Joju smo opravili totalno ekstripacijo levega očesa. Veke smo zašili in po nekaj dnevih se bo operativna rana zacelila. Pes mora biti še nadaljnih 10 dni pod peroralno antibiotično zaščito in protibolečinsko terapijo. Sama operacija očesa je potekala brez problemov, zato smo zaradi lažje posvojitvese odločili še za kastracijo psička«.

Jojo je bil naslednjega dne vrnjen v zavetišče, kjer okreva in čaka na svoje nove gospodarje dobrega srca, ki bi mu nudili vso pozornost in ljubezen do živali.

*Na fotografiji Jojo po operaciji; foto: Zonzani

 

Komentarji (0)add comment

Napišite komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena.

busy
Kozjansko.info priporoča
Rajmax d.o.o Cvetlično darilni butik Jana v Šmarju Gostilna Šempeter tudi pri vas doma Drugi svet, spletne tehnologije d.o.o.
DAP podjetniški inženiring, Andrej Poljanec s.p. Podoba - Matija Kvesić s.p. Foto Zorin - foto, video in reklamne storitve Računovodski servis Jadra
Turizem Narat - gostišče Jurg Računovodske storitve Sonja Šarp Rebernak, s. p. HOBY LES trgovina Šmarje pri Jelšah Frizerski salon Pri Minki - Lojze Šraml s.p.
Avtokleparstvo in ličarstvo Krajnc d.o.o.
   Išči po Kozjansko.info


pogrešam slike stojnic vinogradnikov
V zgornjem članku "Slavnostni prevzem novega vozila in gasilska veselica v Šma...
Dodali smo še video z razstave Drevesne sanje, ki se je zgodila dan poprej.
Prispevek smo dopolnili z doslej znanimi kandidati.
BALINANJE - jaka
20. 11. 14
Druge športne teme
10. 11. 14
Nogomet
06. 11. 14
Kolesarstvo
30. 08. 13
Oddam, najamem ...
14. 07. 13
Košarka

Povezave

Developed by JoomVision.com

Anketa

Pri katerem trgovcu pretežno nakupujete?
 
Dodaj novicoDruštva, neprofitne organizacije, posamezniki! Želite objaviti novico, dogodek ali sliko?
Pišite nam za aktivno sodelovanje na Kozjansko.info!
escort bayan ankara